torsdag 10 februari 2011

Web 2.0 and beyond

Uttrycket Web 2.0 kan ju tyckas låta som en uppgradering, en helt ny version som helt plötsligt går att skaffa, installera, implementera. Som om det vore ny version av en teknik som går att införskaffa. Riktigt så är det ju inte. Både den tekniska och sociala utvecklingen på internet har ju under tid förändrats. Det hela handlar väl egentligen om att man använder och ser på internet med andra ögon. Web 2.0 är det internet som blev till "vårt" internet. Det är en plattform för så mycket mer än bara en stor källa till information. Det slingrar sig in i människors liv varje dag i form av sociala nätverk av olika slag, bloggar, projekt och digitala tjänster, som förr skulle hanterats på andra sätt i en mer fysisk mening.

Jag tycker det är intressant att se skillnaderna från mitten av 90-talet och mitten av 00-talet. Då var nätet en plats där man läste. Idag skriver man desto mer. Man är i allra högsta grad mer interaktiv. Då, sökte man upp nummer till en verksamhet för att ringa och fråga om de hade en viss vara. Idag beställer man varan direkt via internet istället. Då, var Netscape de stora trendsättarna och innovatörerna. På senare tid har det visat sig bli Google. Man kan ju undra om någon någongång kommer att peta ner dem från tronen, när internet väl går till nästa iteration?

Web 2.0 är väl egentligen ingenting nytt. Tim O'Reillys begrepp har redan 6 år nacken, vilket känns som en evighet i dagens tekniksamhälle. Men jag kan inte se att något slags Web 3.0 i sikte än på ett tag. Visst dyker det upp fler tekniska framsteg som förändrar saker relativt mycket. Som till exempel vad dagens telefoner kan bidra med eller hur olika tjänster och nätverk samverkar på mycket högre nivå. Men det känns dock mer som en förlängning av vad som redan finns. Det känns inte som något paradigmskifte. Kanske den dag man verkligen implementerar en riktig 3d-upplevelse på internet. Där sättet att använda och röra sig på internet förändras drastiskt. Där kanske vi har Web 3.0.






(Bilden föreställer ett fiktivt internet i 3d. från cyberpunk-filmen Johnny Mnemonic)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar